COPPELIA - Leo Delibes

Programspectacole

COPPELIA - Leo Delibes

Teatrul Național Târgu Mureș

Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj ajunge la Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani in data de 1 iunie cu spectacolul de balet, Coppelia de Leo Delibes ce este dedicat in mod special copiilor.
Coregrafia și regia spectacolului Coppélia sunt semnate de Rareș Arcadie Cîmpean.

Coppélia, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppélia continuă să-și păstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon.

Acțiunea este plasată într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară.

Din distribuția spectacolului fac parte soliștii: Swanilda………………… Terebesy Ioana
Frantz…………….…………Dobre Alex
Coppelia…………….…….Timofte Daniela
Coppelius………......….Székely Dániel
Mazurka solo…….…..Anamaria Boanca, Dobre Alex
Csárdás solo…………..Katrinecz Erika, Rîpă Alin
Prietene…………………..Bogoi Viorica, Ionuța O. Simina, Gollner Delia, Indrei Antonia
Prieteni……………….…..Hossu Sergiu, Kálmán Róbert, Pop Radu, Rîpă Alin
Primar……………..………Varga Attila
Preot........................Mircea Cadariu
Pas de trois……….....Gollner Delia, Indrei Antonia, Kálmán Róbert,
Aurora……………...…..Ciubotariu Smaranda

Ansamblul de balet:
Babos Kinga, Ratiu Camelia, Raluca Perde, Felecan Oana, Lupaș Roberta,
Luțai Camelia, Madarász Szerénke, Siminic Oana

Scenografia și costumele: Starmüller Katalin

Regizor-coregraf: Cîmpean Rareș Arcadie

Invitațiile pentru concertul din Cluj au valoarea de 50 de lei.

Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.